Цена на доставката - 5 лв. за цялата страна. За поръчки на стойност над 100 лв. - БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА. ЗА ВЪПРОСИ: 0899 987 609

Състав и ползи на Propolis

ЕДИН БЕЗЦЕНЕН ДАР ОТ ПЧЕЛИТЕ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА

Кората и младите пъпки на някои растения отделят подобно на восък смолисто вещество, образуващо водоустойчив слой, което служи като силно предпазно средство от вредното действие на някои насекоми, плесени, бактерии, вируси, гъби и слънчева радиация. Събрано от растенията, заедно със смесица от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове, това вещество се обогатява с ензими и е подложено на млечно-кисела ферментация в храносмилателната система на пчелите. Крайният вариант е т.нар. пчелен клей или прополис.

Пчелите използват полезните му свойства в няколко насоки:

Като строителен материал

С прополис пче­ли­те за­пуш­ват цеп­на­ти­ни в ко­ше­ра, зак­реп­ват пчел­ни­те рам­ки, по­ли­рат ки­лий­ки­те, къ­де­то се па­зят ме­дът и цвет­ният пра­шец, а съ­що и сте­ни­те и пок­ри­ва на ко­ше­ра. Освен за заздравяване и уплътняване, прополисът служи за термоизолация.

Като силен дезинфектант

С прополис пчелите балсамират по-едрите вредители, проникнали и убити в кошера. По този начин спират разпространението на зарази и замърсяване.

Като полиращ материал

С прополис се покриват и килийките преди майката да снесе яйцата, за да им се придаде устойчивост към плесени, бактерии, вируси и гъби, а те лесно биха се развили, поради високата температура и влажността в кошера.

Казано накратко, с прополис пчелите поддържат стерилна среда в кошера и се предпазват от вредни микроорганизми и заболявания.

ЕТИМОЛОГИЯ И ИСТОРИЯ

Наложеното схващане е, че думата „прополис” е с гръцки произход - "προ" +"πολις", което буквално означава "пред града", „защита на града”, който за пчелите е представен като кошера. Има и мнения, че произходът на думата е от латинското „propolire” – което би могло да се преведе като почиствам, полирам – точно това, което вършат пчелите с килийките.

Прополисът е бил оценен и използван още в Древен Египет като антисептично средство, а също и при мумифициране. Авицена, считан за баща на съвременната медицина, препоръчвал прополис на бойците за почистване и заздравяване на рани. Инките пиели прополис за намаляване на треската.

СЪСТАВ

Прополисът съдържа над 150 активни съставки!

В състава му влизат много витамини - A, B1, B2, B5, B6, C, E. Особено важни са провитамин А (заради ефекта му против стареенето) и В5 (полезен за растежа и доброто състоянието на кожата). Съдържа и множество микроелементи, най-вече желязо и цинк, аминокиселини, въглеводороди, алкохоли, дъбилни вещества.

ПОЛЗИ

Стимулира имунната система

Флавоноидите и фенолните киселини в прополиса са мощни натурални имуностимулатори. Те стимулират продукцията на антитела в кръвта с до близо 40%. Освен това увеличават активността на макрофагите – клетки, които представляват  част от вродения имунитет при човека, но изпълняват и функцията на антиген представящи клетки, с което играят съществена роля и при адаптивния имунитет. Това придава на прополиса истински образ на антибиотично и антивирусно средство (особено при грип и херпес).

Стопира и предпазва от инфекции

Благодарение на антибактериалните си свойства, прополисът е идеален противовъзпалителен агент. Може да се използва за превенция и третиране на инфекции на горните дихателни пътища (бронхити, назофарингити) и на уринарния тракт. Прополисът потиска активността и унищожава и микроорганизми като туберкулозния бацил, протозои, грипен вирус и хепатит. За разлика от химическите антибиотици, като натурален такъв, прополисът действа, без да натоварва бъбреците или да променя чревната флора.

Има силни антибактериални и антигъбични свойства

Също както пчелите използват прополиса за стерилизиране на кошера и за превенция на развитието на всякакви видове микроорганизми , тези антибактериални и антигъбични свойства ни предпазват от попадане и развитие на паразити в телата ни. Особено силно е действието му спрямо гъбични заболявания на устната кухина, дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Прополисът има способността да повишава фагоцитозата – процеса на извеждане на чуждите тела от организма, което допринася за по-малкото натравяне на  болното тяло.

Предпазва клетките от стареене

Концентрацията на провитамин А, в съчетание с флавоноидите, дава на прополиса силата да се бори срещу стареенето на клетките и най-вече на кожата.

Облекчава ревматичните болки и болките в ставите

С високото си съдържание на флавоноиди прополисът е мощно противовъзпалително, идеално при ревматизъм. Флавоноидите стимулират имунната система да се бори с инфекциозните агенти в болезнените стави. Това облекчава болката и намалява инфекцията.

Спомага за изграждане и поддържане на здрава костна система

Учените установяват, че фенетиловият естер на кафеената киселина, изключително мощна съставка в прополиса, може да повлияе на разрушителни болестни процеси в костите, каквато е остеолитичната лезия например. Установява се, че тази съставка потиска възпаленията. Прополис се препоръчва също при загуба на костната плътност.

Има силно обезболяващо действие

Само малки количества прополис облекчават болката за продължително време. Изследователи твърдят, че може да си съперничи с някои местни анестетици.

Мощен антиоксидант

Прополисът притежава уникални антиоксидантни свойства. Участва в пречистването на клетъчните мембрани, в нормализирането на дишането на клетките, а също и в контрола на размножаването на клетките в организма ни.

Облекчава симптомите при алергия

Прополисът има способността да потиска действието на сезонните алергии. Учените установяват, че действа подобно на антихистамините – особено облекчава дразненията в носа и очите.

Полезен е при лечение на астма

Учените откриват, че благодарение на фенетиловия естер на кафеената киселина в прополиса се потискат възпалителния и  имунния отговор при астматиците. Наблюдава се разреждане на усещането за стягане и тежест в гърдите.

Подобрява състоянието на простатата

Прополисът оказва благотворно действие за превенция и потискане на развитието на рака на простатата. Учените установяват, че приемането на прополис увеличава умирането на раковите клетки при лечение на това заболяване.

Помага при лечението на заболявания на ендокринната система

Прополисът стабилизира процесите и хармонизира работата на всички жлези с вътрешна секреция, особено щитовидната. Използвал се е дори като заместител на преднизолона.

Облекчава гинекологични проблеми

Прилага се при гинекологични заболявания от травматично и възпалително естество, включително при проблеми на шийката на матката и влагалищната лигавица.

Спомага за унищожаването на ракови клетки

Изследване, наскоро публикувано в American Journal of Biochemistry and Biotechnology, демонстрира ефекта на прополиса върху клетките на рака на гърдата. Резултатите показват, че екстракт от прополис спомага за 24 часа да се унищожат 13% от раковите клетки.

Други изследвания показват, че прополисът причинява некроза единствено на раковите клетки, които се третират, като спира снабдяването им с кръв. Здравите клетки около тях остават незасегнати.

И още:

Стабилизира чернодробните клетки, действа благотворно на стомаха и червата, понижава нивата на холестерол в кръвта, повишава броя на червените кръвни клетки,  укрепва кръвоносните съдове, намалява нивата на кръвна захар, подобрява зрението, подобрява метаболизма, стопира урологичните инфекции.

Едновременното приемане на прополис с антибиотици е подходящо

Той засилва действието им, но запазва чревната микрофлора. Това е добра профилактика срещу дисбактериоза, в период на тежка инфекция, когато използването на антибиотици е наложително.