Цена на доставката - 5 лв. за цялата страна. За поръчки на стойност над 100 лв. - БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА. ЗА ВЪПРОСИ: 0899 987 609

Какво съдържат плодовете Годжи?

Нека надникнем по-навътре и да разберем какво се крие в плодовете на Годжи.

Те са изключително хранителни. Образно казано, осигуряват на организма повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от порция пържола.

Годжи съдържа: 22 минерала; 18 аминокиселини; 6 основни витамина (особено богат на витамин С и В); 8 вида полизахариди и 6 вида монозахариди; калций; магнезий; желязо; цинк; селен; рибофлавин; 5 вида ненаситени мастни киселини; 5 вида каротеноиди (вкл. зеаксантин, бета-каротин, лутеин и др.); много фенолни пигменти (антиоксиданти).

Ето малко подробности за някои от съставките:

  • Бета-каротин – съдържа се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и Годжи. Бета-каротинът е основен елемент в синтеза на мастноразтворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата.
  • Зеаксантин – каротеноид, който има съществено значение като пигмент в ретината. Като антиоксидант, абсорбира синята светлина, предпазва ретината на очите ни и подобрява нашата способност да виждаме. Също така, намалява риска от свързаната с възрастта дегенерация на макулата, която се проявява при хора над 55-годишна възраст.
  • Селен – има силно антиоксидантно действие, а съдържанието му в Годжи е оптималното за дневен прием;
  • Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че Годжи е сред растенията с най-високо съдържание на желязо.
  • Цинк – Годжи може да бъде източник на цели 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Ключов фактор е в редица основни клетъчни функции.
  • Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани.
  • Калий – освен, че е електролит и ензимен кофактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.